Themagroep Lokale Economie Fryslân

Themagroep_lokale_economie_partner
Adresgegevens:
Buorren 28
9012DH
Bezoekadres: Raerd
www.netwerkduurzamedorpen.nl

Deze themagroep houdt zich bezig met het versterken van de lokale economie. Hierbij werken we samen met dorpsinitiatieven en Circuit Nederland

 >> Deze themagroep is niet meer actiefEen nieuw ruilmiddel is geboren! Het heet Pyk.

 

We weten al jaren dat de Friese economie achter loopt bij die van de Randstad. Daarmee zijn we niet arm of zo. Maar 80% van hetgeen hier aan geld binnenkomt verdwijnt weer binnen een maand. Daar kunnen we IETS aan doen.

 

We kunnen er voor zorgen dat de middelen wat langer blijven circuleren. Het Netwerk Duurzame Dorpen heeft besloten deze handschoen op te pakken.

 

Door het invoeren van de Pyk. Daarmee kan een virtueel ruilmiddel in omloop worden gebracht. Dit kan worden verdiend door bedrijven onderling die dit accepteren, maar ook door particulieren die dit kunnen verdienen. Door zo veel mogelijk betalingen in Pyk te doen kan er voor worden gezorgd dat dit in Fryslân gaat circuleren. Hoe vaker dit gebeurt hoe meer de Friese economie hiermee wordt geholpen.

 

De Pyk kan worden “gekocht” maar ook weer worden omgezet in Euro's. Maar hij moet eerst gaan circuleren. Gebeurt dit niet, dan wordt de waarde minder. Hiermee wordt een prikkel toegevoegd om het te gebruiken.

 

Op 29 maart 2016 organiseert het Netwerk Duurzame Dorpen een inspiratiebijeenkomst in Raerd.
In de Workshop wordt uitgelegd hoe het werkt en welke toegevoegde waarde dit kan hebben. U kunt zich aanmelden voor deelname aan het pilot-project, zodat de knelpunten kunnen worden opgelost en uiteindelijk in 2018 in heel Fryslân kan worden ingevoerd.

 

Ondersteuningsaanbod

Economie_original

Betalen met de Pyk

Vanaf vandaag is het mogelijk om in Fryslân met de Pyk te gaan betalen. De Pyk is een digitaal ruilmiddel dat er voor zorgt dat het geld langer in de provincie gaat circuleren. Momenteel is een werkgroep aan het brainstormen om te bezien hoe de community snel kan groeien. Met name (klein)bedrijven worden uitgenodigd de Pyk te accepteren. Door onderling aan elkaar te betalen met de Pyk wordt de fryske economie versterkt. Als het netwerk groot genoeg is dan is het ook voor particulieren interessant dit te gaan gebruiken.

Ervaringen elders leveren al gauw goede resultaten op om daarmee...

Lees meer
Economie_original

In de media

Er zijn diverse artikelen verschenen over de lokale munt in Fryslân. Lees hiernaast de artikelen uit het Friesch Dagblad.

 

Lees meer