Doarpstun_snakkerburen_logo_medium

Doarpstún Snakkerbuorren

01 januari 2001

In 2001 hebben een paar enthousiaste vrijwilligers besloten de voormalige kwekerij in Snakkerburen op te knappen en te veranderen in een gemeenschappelijke tuin voor bewoners van Lekkum, Miedum, Snakkerburen, Leeuwarden e.o.

 

De praktijk van de Doarpstún Snakkerbuorren 2017

 

Doelstellingen en werkwijze van de Doarpstún Snakkerbuorren:
 

  • Het kweken van groenten, bloemen en (klein) fruit. Hierbij worden geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. De grond wordt verrijkt met eigengemaakte compost en koe- en paardenmest. Ook wordt zo nu en dan kalk aan de grond toegevoegd. Op deze manier wordt gepoogd de milieubelasting te beperken. De gekweekte gewassen zijn te koop in de winkel op de Doarpstún. Donateurs hebben het recht de producten te kopen. Naast diverse (biologische) soorten aardappelen en seizoensgroenten worden er ook minder rendabele en oude fruitsoorten verkocht en in beperkte mate “groenten van toen”. Verder is er een kruidentuin en een vlindertuin. De tuin herbergt tevens een aantal bijenkasten.
  • De Doarpstún biedt ook een podium voor culturele activiteiten. Muziek, toneel en kleine exposities. Op het 2 ½ hectare grote terrein zijn een theater (150 zitplaatsen) en een muziekprieel aanwezig. Er zijn een aantal vaste activiteiten per jaar b.v. het oogstfeest (eind augustus) en plantjesmarkt (begin mei).
  • De Doarpstún is een stichting en wordt in zijn geheel gerund door plm. 70 vrijwilligers. De Doarpstún biedt vrijwilligers een nuttig en gezond werk. Iedereen is in principe welkom. De liefhebber, de rustzoeker, de idealist en ook zij die behoefte hebben aan een steuntje in de rug om hun weg in de maatschappij te vinden.
  • De Doarpstún probeert het contact tussen verschillende doelgroepen te stimuleren om zo de sociale samenhang in de omgeving te vergroten. In Snakkerburen wordt door vrijwilligers van de tún groenonderhoud verricht.
  • Kinderen van basisscholen bezoeken de Doarpstún regelmatig. Zo kunnen zij in de praktijk ervaren hoe groenten, bloemen en fruit groeien en wat je er in de praktijk mee kunt doen. De Doarpstún biedt ook stagemogelijkheden voor MBO groen opleidingen. De Doarpstún is daartoe gecertificeerd.

 

De Doarpstún is Groen Dichterbij icoonproject 2014.

 

Kijk voor het laatste nieuws en activiteiten op www.dedoarpstun.nl

Contactpersoon:

Missing_thumb

Theo van der Molen / Geartsje Jansen

Namens organisatie / groep : Stichting Doarpstún Snakkerbuorren

Bekijk profiel

 

 

Foto's

Snakkerburen_(3)_small
Oogstfeest_gd_small
Snakkerburen_(12)_small
Snakkerburen_(9)_small
Snakkerburen_(8)_small
Snakkerburen_(6)_small
Snakkerburen_(4)_small
Wortel_small
Snakkerburen_(11)_small
Snakkerburen_small
Groep_small
Snakkerburen_(7)_small
Snakkerburen_(5)_small
Snakkerburen_(2)_small