Vilsteren018_medium

Vilsteren


Overijssel - Ommen - populatie: 200

Vilsteren maakt deel uit van een heus landgoed. Landgoed Vilsteren beslaat 1035 hectare en kent een grote rijkdom aan bossen, heide, landbouwgronden en uiterwaarden. Tot het landgoed behoren ook veel boerderijen, die te herkennen zijn aan de met geelgroen gestreepte luiken. Het huidige landhuis dateert van 1908 en is de schepping van de bekende architect Eduard Cuypers.

Ten tijde van de Reformatie bleven de landgoedeigenaren het oude geloof trouw. Zodoende vormt het dorp een kleine katholieke enclave in een verder protestantse omgeving. De kerk, de school en het verenigingsleven leggen getuigenis af van een bloeiend dorpsleven. Het Plaatselijk Belang Vilsteren waakt voor het behoud van de leefbaarheid van het dorp.

Vilsteren ligt echter in een beschermd natuurgebied. Nieuwbouw is daardoor slechts mondjesmaat mogelijk. Een belangrijk wapen tegen de vergrijzing van het dorp is de aanwezigheid van de Gasunie. De inkomsten hiervan maken het mogelijk om de jeugd uit het eigen dorp met een lage erfpacht tegemoet te komen.

Over het landgoed en het dorp is door de KRO eind jaren '70 een documentaire gemaakt: ‘De trein stopt niet in Vilsteren’, die in 2006 op de Nederlandse televisie nog eens is herhaald. Vilsteren vormt in zijn geheel een beschermd dorpsgezicht.

Alle initiatieven van Vilsteren

Stichting ‘Kunst onder de Bomen’

Vilsteren_kunst_in_de_natuur_normal

Vilsteren Kunst in de natuur

Vanaf: 19 december 2016

‘Kunst onder de Bomen’ is een tweejaarlijkse kunstmanifestatie op het grondgebied van Landgoed Vilsteren: een eeuwenoud landgoed met historische wortels in de katholieke geschiedenis. Het...