Duurzaam Menterwolde
21 december 2016van succes naar succes
Iedereen wil een bijdrage leveren aan een schone aarde en iedereen doet dat op zijn eigen manier. De één zet de verwarming een graadje lager en draait steeds vaker de was op dertig graden, de ander stapt over naar een groene energieleverancier en een derde plaatst zonnepanelen op zijn dak. Voor de inwoners van de gemeente Menterwolde is het wel héél gemakkelijk om een steentje bij te dragen.
Gemak dient de mens
Burgerinitiatief Duurzaam Menterwolde plaatst over een paar maanden 1200 zonnepanelen in Zuidbroek. Bewoners van de gemeente Menterwolde, maar ook van Hoogezand/Sappemeer, Slochteren en Scheemda kunnen zonnepanelen kopen waar ze vervolgens geen omkijken meer naar hebben. Al het rekenwerk is al gedaan, onderhoud en schoonmaak is ook geregeld: een gespreid bedje. Maar dat is niet het enige, wie instapt heeft ook een financieel voordeeltje...
In de prijzen
Duurzaam Menterwolde is in de prijzen gevallen! De deelnemers zijn 15 jaar vrijgesteld van het betalen van energiebelasting, door de landelijke regeling verlaagd tarief. omdat de vereniging de postcoderoosregeling heeft aangevraagd. Met deze regeling krijgt de deelnemer een energiebelastingkorting voor lokaal en duurzaam opgewekte elektriciteit. Op deze manier kunnen inwoners die binnen het postcoderoosgebied met elkaar op een financieel rendabele manier energie opwekken.
Hoe begon het?
Peter de Wekker en Roelof Lanting houden van praten, maar ook van actie. Tijdens een bijeenkomst van hun discussiegroep besloten zij de handen ineen te slaan om duurzame energie voor iedereen in de gemeente Menterwolde mogelijk te maken. Zij organiseerden een bijeenkomst om te inventariseren waaraan de rest van de gemeente behoefte had. Wilden bewoners hun huizen isoleren, of wilden ze liever zonnepanelen plaatsen? Dat laatste, zo bleek.
Ongekend veel belangstelling
Bijna 70 huishoudens wilden zonnepanelen op hun eigen dag te plaatsen. Zoveel belangstelling is ongekend! Dat vond ook zonnepanelenbedrijf A.P. Solar uit Kolham. Zij namen extra mensen in dienst om aan de vraag te voldoen. Peter de Wekker en Roelof Lanting beoordeelde A.P. Solar als beste leverancier nadat zij verschillende offertes hadden beoordeeld, die door de 70 huishoudens gezamenlijk waren aangevraagd. Een grote groep levert een flinke korting op. Leuk, maar het was
ook een beetje zuur voor Menterwolders die buiten de boot vielen, omdat ze niet mee konden doen vanwege een huurhuis of een ongeschikt dak.
Nieuw project
Het moet voor iedereen mogelijk zijn om een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van Nederland. Peter de Wekker en Roelof Lanting besloten in 2014 een zonnepanelenpark aan te leggen. Project Sunbrouck was geboren. Om gezamenlijk energie op te wekken moest Duurzaam Menterwolde een rechtsvorm zijn, en dus werd het een energiecoöperatie. De vereniging kon zich als coöperatie aansluiten bij de Groninger Energiekoepel, waarvan ze ondersteuning kreeg. Ook servicepunt Lokale Energie Voorwaarts heeft Duurzaam Menterwolde erg geholpen.
Nogmaals een succes
Nu is het twee jaar later en Duurzaam Menterwolde heeft de locatie (de crossbaan in Zuidbroek) en de subsidieregeling op zak. De vereniging telt inmiddels een vijf-koppig bestuur: Roelof Lanting, Jan Hoogstra, Gerry Alberts, Henk Slomp, en Harm Loer. In het verleden werkte Otto Maarsing ook mee. Begin 2017 dan is het zover! Er worden 1200 panelen op de crossbaan in Zuidbroek geplaatst en alweer is het project een succes! Al 60 huishoudens hebben serieuze belangstelling getoond.
Het grootst park van Nederland
Wil je ook bijdragen aan een schone wereld? Er zijn nog panelen beschikbaar. Duurzaam Menterwolde heeft het groot aangepakt: Sunbrouck wordt één van de grootste parken van Nederland. Als je in Menterwolde, Hoogezand-Sappemeer, Scheemda, of Slochteren woont, dan kun je gebruik maken van de postcoderoosregeling. Op de website www.sunbrouck.nl kun je meer informatie vinden.