Broekvanuitdelucht_medium

Broek in Waterland

https://nl.wikipedia.org/wiki/Broek_in_Waterland
Noord-Holland - Waterland - populatie: 2644

Broek in Waterland is een pittoresk dorp dat vlak boven Amsterdam ligt. Omringd door weilanden en water biedt het de nodige rust als tegenpool van Amsterdam.
Er is echter genoeg te doen. U kunt er fietsen, kanoën, een bezoekje brengen aan verschillende monumenten, lekker uit eten of gewoon een wandeling maken door het beschermde dorpsgezicht. Daarnaast zijn er een aantal galerieën van kunstenaars die zich in Broek in Waterland hebben gevestigd.

Broek in Waterland was in de zeventiende en achttiende eeuw het meest welvarende dorp in Waterland. Veel reders, kapiteins en rijke kooplieden verlieten Amsterdam om buiten te gaan wonen. De Broekers kwamen openlijk uit voor hun rijkdom en lieten deftige huizen met prachtige interieurs bouwen, waarvan enkele nog te bezichtigen zijn. Deze huizen herkent u aan de pastelkleuren waarin ze geschilderd zijn; in de arme periode van Broek in Waterland werden vooral grijstinten gebruikt. Het traditionele Broeker huis stond vanwege de slappe bodem uit één bouwlaag met een houtskelet en houten wanden.

De monumentale huizen liggen losjes gegroepeerd rondom het ‘Havenrak’, een natuurlijke verwijding van het watertje de Ee, dat als havenbekken dienst deed.

Geniet van de schoonheid van het dorp met zijn beeldbepalende panden en de gerestaureerde Broeker Kerk, die van half mei tot eind september voor bezoekers is opengesteld. Het prachtige interieur met een plafondschildering van rond 1700 en gebrandschilderd raam uit 1640 is beslist het bezichtigen waard.

Alle initiatieven van Broek in Waterland

Broek Lab

Noorderzon-ii_showfoto3_normal

Zon op Waterland

Vanaf: 21 september 2016 - Tot: 31 januari 2019

De Cooperatie Zon op Waterland heeft inmiddels 4 PostCodeRoos projecten gerealiseerd (Noorderzon, Noorderzon-II, Zuiderzon en Pronken met Zon) met in totaal 1721 zonnepanelen op daken van boerenschuren. Een...