Nieuwleusen004_bord_medium

Nieuwleusen


Overijssel - Dalfsen - populatie: 5880

De geschiedenis van Nieuwleusen gaat terug tot ongeveer 1600 toen het gebied nog volledig woest en onherbergzaam was. De ontginning werd na het oprichten van de Leusener Compagnie in 1631 voortvarend ter hand genomen. Al spoedig ontstond er een boerendorp dat Nieuwleusen werd genoemd, dit ter onderscheiding van Leusen, een dorp dat al eerder nabij de Overijsselse Vecht was ontstaan.


Nadat Willem Jan Baron van Dedem begin 19e eeuw het kanaal de Dedemsvaart had laten graven, ontstond er bij de sluizen en bruggen handel die vorm kreeg in kleine cafés, winkeltjes en dergelijke. Toen er rond 1900 ook melkfabrieken kwamen, was de basis gelegd van de industrialisatie. Die kwam pas goed op gang nadat er aan het begin van de 20e eeuw door de gebroeders Van den Berg een bedrijf gesticht werd dat later gesplitst zou worden in Union Rijwielfabriek en Union Bouwmaterialen. Beide bedrijven waren van grote betekenis voor Nieuwleusen.


Het kanaal de Dedemsvaart is in 1969 gedempt. Over het traject is de N377 aangelegd. Hierna maakte Nieuwleusen een belangrijke ontwikkeling door en groeide het voortvarend. In Nieuwleusen-noord, het vroegere Den Hulst, ontwikkelde de industrie zich voorspoedig op de daarvoor ingerichte terreinen. Voornamelijk in het overige deel van het dorp kwamen moderne woonwijken met veel groen.


Bron foto: borden.plaatsengids.nl

Alle initiatieven van Nieuwleusen

Nieuwleusen Synergie

Logo-300x104_normal

Coöperatie voor duurzaamheid Nieuwleusen

Vanaf: 22 december 2016

Nieuwleusen Synergie heeft als doelstelling om het dorp Nieuwleusen leefbaar (en betaalbaar) te houden voor iedereen. Dit willen ze bereiken door veel meer in het dorp zelf te doen. In de oprichtingsakte is...

Nieuwleusen_sociale_groentetuin_normal

Sociale groentetuin Nieuwleusen

Vanaf: 22 december 2016

Nieuwleusen is gestart met een sociale groentetuin. Een groep van veertien vrijwilligers is iedere week vier dagdelen actief om de tuin te onderhouden en te bewerken. De locatie is naast het...