Wesepe0763_bord_medium

Wesepe


Overijssel - Olst-Wijhe - populatie: 1200

Vanouds is Wesepe een agrarische gemeenschap. De geschiedenis van het dorp gaat terug tot het jaar 1230, toen het nog Wesope heette. Wesope betekent weidebeek, wat aangeeft dat het hier in vroeger tijden een drassig gebied was, afgewisseld met de hoger gelegen veldgronden. Door ontginning van de veldgronden zijn later kampen en enken ontstaan, zoals de ‘Weseper Enk’.

 

De oudste kern van Wesepe is rond de kerk. Later is daar een tweede kern, de lintbebouwing langs de Raalterweg, bijgekomen. Langs deze weg bevinden zich ook een aantal bedrijven, winkels en andere voorzieningen. Zuidelijk van Wesepe vestigden zich in 1890 de paters en broeders van de Cisterciënzer Orde op de Abdij Sion.

 

De agrarische bedrijven bevinden zich voornamelijk in het uitgestrekte buitengebied. In juni 2009 is de Weseper Rondweg geopend, waardoor de Raalterweg een rustige weg is geworden. Tevens zijn toen voorzieningen aangelegd voor twee kleinschalige bedrijventerreinen, gelegen bij de rotondes.

 

Beeldbepalend in het dorp zijn onder andere de Nederlands Hervormde Kerk met kerkplein en de grote beuk. Sinds 2010 is het kerkplein uitgebreid tot dorpsplein. Gelegen aan dit plein bevindt zich ook het Wapen van Ens. Een ander karakteristiek gebouw is het voormalig Station Wesepe. Wat Wesepe een prettig dorp maakt om in te wonen en recreëren zijn onder andere de rust, ruimte, natuur en het actieve verenigingsleven.

 

Bron foto: borden.plaatsengids.nl

Alle initiatieven van Wesepe

Repaircafé Wesepe

Wesepe_normal

Wesepe repaircafé

Vanaf: 22 december 2016

We leven in een wegwerpmaatschappij. Er worden ontzettend veel spullen weggegooid, ook kleding en apparaten waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn....