Hellendoorn044_medium

Hellendoorn

www.regge-stroom.nl
Overijssel - Hellendoorn - populatie: 35000

Hellendoorn duikt onder die naam voor het eerst op in de geschiedenis in het jaar 1275. De kerk van Hellendoorn heeft een eenbeukig romaans schip uit de twaalfde eeuw en een laatgotisch koor en toren uit de vijftiende eeuw. De bijnam de kerk, ‘d Oale Griezen’, is te danken aan de voormalige grijze stuclaag.

Eeuwenlang vormde Hellendoorn een geïsoleerde agrarische gemeenschap. Rond 1830 wilde Hellendoorn kennelijk ook niet aangedaan worden door de toen aangelegde weg van Zwolle naar Almelo. Volgens sommigen een gemiste kans, in een ander opzicht misschien maar beter ook, anders zou van de oude historische kern waarschijnlijk niet veel meer zijn overgebleven. Het dorp is verschoond gebleven van de latere textielindustrie.
 

Er is nog veel dat herinnert aan het verleden. Meerdere musea, waaronder dorpsmuseum De Valkhof met daarin ook het Johanna van Burenmuseum, museumboerderij Erve Hofman en het Bakkerij- en IJsmuseum getuigen daarvan. Ook de molens De Hoop en De Wippe, ‘t Oale Karkhof en niet te vergeten een flink aantal boerderijen, oude woonhuizen en links en rechts nog een aantal oude “brinkies” met bomen houden de aandacht voor het verleden vast.

Tegenwoordig mag Hellendoorn zich verheugen in het natuurschoon van de Sallandse heuvelrug, de beddingen van de Regge en de aanwezigheid van het alom bekende Avonturenpark Hellendoorn.

Bron foto: borden.plaatsengids.nl

 

ReggeStroom is een cooperatie voor duurzame energie. Wij (1) stimuleren de decentrale opwekking van groene energie - o.a. door onze actie ZonneStroom, (2) produceren binnenkort zelf groene energie, om te beginnen met windmolen De Hoop, (3) leveren groene stroom en gas aan particulieren en aan bedrijven, (4)zijn een kenniscentrum voor deuurzame energie met een winkel in Nijverdal

Alle initiatieven van Hellendoorn

Molen de Hoop

Hellendoorn_normal

Historische molen levert groene stroom

Vanaf: 21 december 2016 - Tot: 23 december 2016

Molen de Hoop (1854) in Hellendoorn maakt groene stroom. Vanouds wordt hier graan gemalen.