Vindertuin_weelde_aug_2014_medium

Dorpstuin Hurdegaryp

01 april 2013

De Dorpstuin Hurdegaryp in ontwikkeling

 

Eigenlijk onvoorstelbaar, dat er in korte tijd zoveel kan veranderen op een stukje grond.  Wat eerst weide was, is nu een veld met bomen, struiken en bloemen.  Vlinders en bijen vinden er nectar. Het is intussen een tuin vol levendigheid.

 

Op het ogenblik bloeien de pompoenen, de lavendel, komkommerkruid  en pepermunt. Ook de Oost-Indische kers bloeit er naast de Phacelia.  De artisjokken en het stekelnootje zijn prima aangeslagen evenals de vlinderstruiken. Het gonst er van de bijen en de hommels, die de weg prima weten te vinden naar al die mooie bloemen.

 

De willekeurige bezoeker, die eens een kijkje komt nemen op de dorpstuin kijkt de ogen uit. De meeste mensen, die er voor het eerst komen zijn verbaasd en vinden het een geweldige plek.           Een plek waar je tot rust kunt komen.  En dan te bedenken, dat we nog maar aan het begin staan van het ontwikkelen van de dorpstuin, want het overgrote deel is nog grasland. Toch hebben we de eerste stappen gezet en hopen er nog heel veel meer te zetten. 

 

De bijen en vlindertuin willen we verder uit gaan breiden, en natuurlijk de groentetuin met vooral ook veel  “vergeten” groenten.    Een kruidentuin en een fruittuin staan ook op het verlanglijstje.  Binnenkort zetten we de eerste stappen, zodat er in het najaar al geplant kan worden.                                                                               

 

Een leuk en kleurrijk gedeelte is ook het gedeelte van de permacultuur.  Hier zijn  verschillende kruiden ondergebracht. Er wordt regelmatig even van gesnoept.  Want hoe smaakt nu zo’n vers blaadje van de pepermunt. Of proef je liever een bloemetje van de borage of Oost-Indische kers? Wie het wil weten moet zeker even langs komen.

 

Wie één keer de weg gevonden heeft komt zeker nog eens terug.   Mee helpen kan ook.  Voor iedereen, die het leuk vind om iets in de tuin te doen is er plaats.  Wat wordt er gedaan? Er wordt gespit en gemaaid. Er worden plaggen gemaakt en gewerkt aan een overkapping.  Soms moet er gehooid worden en regelmatig moet er ook worden gewied.  Ideeën en suggesties zijn ook welkom.  Een bijenstal is gerealiseerd van natuurlijk materiaal  met onder andere gevlochten wilgetenen en een dakbedekking met diverse planten.

 

Natuurlijk, er is nog vele meer te doen op de tuin.  U bent van harte welkom.

 

Op alle dinsdagen wordt er gewerkt en op iedere tweede zaterdag van de maand.  Kom in elk geval eens even kijken.

 

Website: www.dorpstuinhurdegaryp.nl  voor visie, algemene informatie en wetenswaardigheden.

 

Faceboek:  Dorpstuin Hurdegaryp

 

Vooral op Facebook veel actuele nieuwtjes, foto’s  en zo nu en dan een evenement.

Contactpersoon:

Foto_eliza_thumb

E. Janse

Namens organisatie / groep : Stichting i.o. Dorpstuin Hurdegaryp

Bekijk profiel