Lettele_dorpsbongerd_medium

Dorpsbongerd Lettele

19 december 2016

Op initiatief van de werkgroep Duurzaam Lettele en Plaatselijk Belang is in het dorp een boomgaard, ofwel dorpsbongerd, tot stand gekomen. De bedoeling van de dorpsbongerd is dat de dorpsbewoners samenwerken aan een eigen boomgaard die gezond fruit oplevert van streekgebonden rassen uit de eigen omgeving. Daarnaast functioneert de boomgaard als een ontmoetingsplek met een educatieve functie voor bewoners en schoolkinderen. Zo staan er bankjes en bordjes met informatie over de fruitbomen.


Op aanwijzing van Lettelenaren zijn er 21 oude rassen uitgezocht, zoals Groninger Kroon, Bellefleur, Sterappel en oude Oost-Nederlandse rassen zoals de Kötelpeer en het Sieden Hempke. Deze oude appel- en perenrassen smaken lekker en ze zijn in de winkel nauwelijks nog verkrijgbaar.
 

De inrichting van de boomgaard is samen met buurtbewoners en de Stichting IJsselboomgaarden uitgewerkt. De uiteindelijke realisatie is gebeurd met medewerking van de Provincie Overijssel, Oranjefonds en de gemeente Deventer. De laatste weken hebben vrijwilligers geholpen om banken, toegangshekken en informatieborden te plaatsen.

Tijdens de opening op 29 mei 2016 werd er appeltaart, cider en appelchips geproefd. Ook was er honing te koop. Zowel kinderen als volwassen genoten van de buitenactiviteiten, appelproducten en de gezelligheid.
 

Contactpersoon:

Missing_thumb

Michiel Bussink

Namens organisatie / groep : Werkgroep Duurzaam Lettele

Bekijk profiel