Schouwerzijl_luchtfoto_(2)_medium

Schouwerzijl


Groningen - De Marne - populatie: 95

Schouwerzijl ligt in het Reitdiepgebied aan de Kromme Raken, die na de sluis (zijl) het dorp uitmondt in het Reitdiep. Het dorp is aan het eind van de middeleeuwen ontstaan rond een spuisluis. Het huidige dorp bestaat uit drie straten met meest vrijstaande huizen. Het dorpshuis is gevestigd in de voormalige school. Het is een levendig dorp waar regelmatig activiteiten worden georganiseerd en filmhuis Sienemarne maandelijks voor een volle zaal zorgt.

Duurzaam Schouwerzijl organiseert informatieavonden en activiteiten gericht op duurzame energie, biologisch moestuinieren, energiebesparing en thema's als, permacultuur, voeding, vervoer. Begin maart 2015 worden er in het dorp energiescans uitgevoerd met steun van de gemeente De Marne en Ecocert uit Veendam. Schouwerzijl is aangesloten bij GrEK, de Groninger Energiekoepel (www.grek.nl).

Mouskerij: In 2014 won Schouwerzijl de Duurzame Dorpenprijs provincie Groningen met het plan voor de Schouwerzijlster Mouskerij: een boomgaard, dorpsmoestuin en kinderspeelplek in het hart van het dorp, waarmee ook het oorpspronkelijke uitzicht vanuit de haven richting Reitdiep wordt hersteld. De Mouskerij verzorgt tevens een educatief programma over biologische landbouw en landbouwgeschiedenis. Op 21 maart 2015 is er een boomplantdag voor de fruitbomen.

 

Alle initiatieven van Schouwerzijl

Duurzaam Schouwerzijl

Image006_normal

Schouwerzielster Mouskerij geopend

Vanaf: 14 september 2015 - Tot: 14 september 2015

Burgermeester Koos Wiersma van De Marne trotseerde op zaterdag 5 september weer en wind om de Schouwerzielster Mouskerij samen met het dorp feestelijk te openen. Hij ondertekende de gebruikersovereenkomst...

Opening-mouskerij_normal

Opening Schouwerzielster Mouskerij

Vanaf: 26 augustus 2015 - Tot: 27 augustus 2015

De bomen die tijdens de boomplantdag op 21 maart zijn geplant in de Schouwerzielster Mouskerij zijn goed aangeslagen. De bomen zijn afkomstig van biologische kwekerij De Baggelhof. Er staan verschillende...