Plukendeel_medium

Pluk&Deel

27 juni 2014

Gedeelde vreugd is dubbele vreugd.

 

Veel inwoners in de dorpen in de gemeente Coevorden hebben een moestuin of boomgaard waar in het seizoen vaak zoveel groente en fruit vanaf komt, dat een deel op de composthoop verdwijnt. 

Hoe mooi zou het zijn als dit op een goede plek terecht komt, bij degenen die het  nodig hebben. Eventueel, door henzelf bij de oogst te betrekken of bij de verdere verwerking ervan (wecken, inmaken, verwerken tot jam, sap etc).

Het idee is opgepakt door een aantal dorpelingen uit Zweeloo en zij zijn in de herfst van 2014 enthousiast aan de slag gegaan. Het resultaat mocht er zijn: 300 potten appelmoes, 50 zakjes gedroogde appelen en 100 appelflappen zijn naar de voedselbank gegaan. Daarnaast hebben we door verkoop van producten onszelf geheel financieel kunnen bedruipen. Zie www.plukendeel.nl

De pilot was geslaagd en voor najaar 2015 is besloten wederom aan de slag te gaan, met uitbreiding van onze doelen naar het behoud van belangrijke voorzieningen in de eigen omgeving, waar al veel vrijwilligers zich voor inzetten. 

Op deze manier:

  • benutten we de producten van onze aarde optimaal
  • bevorderen we de saamhorigheid en het actief samen bezig zijn 
  • ondersteunen we lokale initiatieven en voorzieningen

In 2015 werd gekozen voor het onderhoud van de lokale wandelroutes Aaldenrondomme en Dichtersroute als sponsordoel. In september 2016 werd de Dichtersroute feestelijk heropend en een aardig bedrag aan de vrijwilligers overhandigd.

De opbrengst van het 3e seizoen van Pluk&Deel is bestemd voor het Dierenkampje.

Andere lokale voorzieningen zoals ons dorpshuis De Spil (waar we samen appeltjes schillen en appelmoes maken), ons wekelijks nieuwsbulletin OEK (Oes Eig'n Kraantien) en Zwembad Zweeloo (deel opbrengst van verkoop tijdens Fair Leef!) worden ook gesteund door Pluk&Deel.

Het is leuk om te zien hoe Pluk&Deel leeft bij de lokale bevolking: er worden tuinen en appels aangeboden, schone lege potten aangeleverd, er wordt enthousiast geplukt, geschild, en appelmoes en andere producten voor de verkoop gemaakt. Ook lokale ondernemers (supermarkt Coöp, bakkerij Kuijer, hotel/restuarant Wapen van Aelden) dragen op verschillende manieren een steentje bij. 

Contactpersoon:

Missing_thumb

Willy-Anne van Stiphout

06-11044955

Namens organisatie / groep : Pluk&Deel

Bekijk profiel

Inhoudelijke Informatie

De aanleiding voor dit initiatief: overdaad aan appels in particuliere tuinen

Het doel van dit initatief: beter benutten van producten van onze aarde, bevorderen saamhorigheid en actief samen bezig zijn, ondersteunen lokale vrijwilligersinitiatieven

De (verwachte) resultaten van dit initiatief: zie doel