Saerbeck-energiegebruik-229x300_medium

Bezoek aan Duurzaam Duits Dorp

15 augustus 2013

SDH is in april 2013 voor inspiratie op bezoek geweest in Saerbeck, zo’n 40 km voorbij Enschede over de grens.

 

Saerbeck is met 7200 inwoners net zo groot als Heino, maar is op energiegebied veel verder, zelfs voor Duitse begrippen. Ze zijn nu al zelfvoorzienend met elektriciteit, en gebruiken een centrale houtkachel voor de verwarming van de gebouwen in het centrum, o.a. de school en het gemeentehuis.
 
 
Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen?
 
Uniek is dat ze 5 jaar geleden bij de lagere school zijn gestart, waar de kinderen het project “Lernen mit die Sonne” begonnen zijn om het energiegebruik inzichtelijk te maken. Drijvende kracht was de burgemeester, die ambtelijke barrières opruimde, en mensen enthousiast maakte zodat ze zelf voor de financiering gingen zorgen. Het liep storm toen certificaten (van € 1000,-) met minimaal 4% rente, en gemeentelijke garantie te koop kwamen, en al snel was er 4 miljoen beschikbaar voor het eerste project, zonnepanelen. Geen financiering van buiten, maar geld van de mensen zelf, voor gebruik in het eigen dorp. De kinderen speelden daarin een belangrijke rol, omdat ze weifelaars overhaalden om mee te doen. Na afronding van dit project, is er niet gestopt, maar is het verwarmingproject gestart, deels met subsidie (uit een prijsvraag voor het beste project) en deels weer uit certificaten van de bevolking. Met als uiteindelijke doel compleet zelfvoorzienend te zijn in 2030, met elektra, verwarming en mobiliteit.
De elektra is dit jaar al zelfvoorzienend geworden met de aanleg van een zonnepanelenpark, ook weer zelf gefinancierd, inclusief de grond, voor 1 miljoen euro gekocht van de overheid. Met op dat terrein de bouw van een enorme biovergistings installatie (ook voor de omliggende gemeenten) en een windmolen van 200 m hoog. De ruimte is verder beschikbaar gesteld voor nog zes windmolens, gefinancierd door anderen. En er is geen enkele protestbrief binnengekomen. Meer info op www.klimakommune-saerbeck.de.