P1120665melissant_bron_borden.plaatsengids.nl_medium

Melissant

http://www.goeree-overflakkee.nl/portal/overzicht-producten-en-diensten_43368/product/dorpsraad-melissant_920.html
Zuid-Holland - Goeree Overflakkee - populatie: 2150

Melissant ligt op het schiereiland en in de gemeente Goeree-Overflakkee, ten zuidoosten van Goedereede en Stellendam en ten noordwesten van Middelharnis en Dirksland. Opvallend is dat de gemeente Melissant (na de fusies van 1857) geheel om Dirksland heen lag. De zuidelijke uitlopers zijn later onder Dirksland en Herkingen gevoegd, waardoor de dorpsgrens nu vlak onder de dorpskern loopt Melissant heeft 4 rijksmonumenten: Boerderij Akkerzorg, boerderij aan de Kraaijerdijk en een boerderij aan de Tweede Weg. En de St. Josephkapel. In 1863 kreeg Melissant een eigen (Hervormde) kerk. Deze kerk is tegenwoordig in gebruik bij de Hersteld Hervormde Gemeente Melissant.
Er zijn 2 anekdotes hoe Melissant aan zijn naam zou zijn gekomen. De ene stelt dat het haar naam dankt aan de betekenis zand 'zandplaat, zandige aanwas' van de persoon Melis, een verkortingsvorm van de persoon Meilof. Meliszand, Mellisant, 1494 Melissant, 1883 Melissand. De gemeente Melissant werd, in ieder geval tot medio 19e eeuw, ook wel 'Melissant, Noorschorren en Wellestrijpe' genoemd. 
De andere vertelt dat dat Melis een broer had, nl Dirk. En dat die broers hun stuk land mochten kiezen. Melis koos voor het zand, (vandaar  Melissant) en Dirk voor het andere stuk land, vandaar Dirksland, een dorp ietsje verderop. In 1966 werden de gemeenten Dirksland, Herkingen en Melissant samengevoegd tot de gemeente Dirksland. De gemeente Dirksland is vervolgens op 1 januari 2013 opgegaan in de gemeente Goeree-Overflakkee, samen met de gemeenten Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee. Tijdens de Watersnood van 1953 is Melissant als een van de weinige dorpen op Goeree-Overflakkee niet overstroomd.

Bron foto: borden.plaatsengids.nl

Alle initiatieven van Melissant

Dorpsraad Melissant

Schermafbeelding_2016-12-06_om_12.01.24_normal

Social Sofa

Vanaf: 29 november 2014

Een Social Sofa is een mozaïekbank die door een groep mensen, bijvoorbeeld een groep buurtbewoners, leerlingen of collega's, naar eigen ontwerp wordt gemozaïekt.

De dorpsraad van Melissant...