- Home
- » li>
- Utrecht
- » li>
- Rottevalle
- » li>
- Een duurzaam kunstwerk in het MFC voor en door het dorp
Een duurzaam kunstwerk in het MFC voor en door het dorp
03 januari 2022We hebben kunstenaar Suzan Bosch uit Buitenpost gevraagd een kunstwerk te maken voor de wand boven de bar in de huiskamer. Zij werkt met lokale en natuurlijke materialen, wat mooi past bij het Cradle to Cradle principe van het MFC. Suzan gaat elementen uit Rottevalle verwerken in een groot werk dat symbool staat voor onderlinge verbinding en de verbinding met de natuur om ons heen. We vragen alle huishoudens van Rottevalle om mee te doen, door iets van henzelf bij te dragen aan dit kunstwerk.
Hoe het begon...
It Werflân is een circulair gebouw. Toen het klaar was, leek het een mooi idee om een kunstwerk te laten maken voor in de huiskamer. Dat moest natuurlijk wel circulair zijn!
Kunstenaar Suzan Bosch is benaderd om iets te ontwerpen. Zij is gespecialiseerd in community art. Dat is kunst maken samen met de mensen voor wie het kunstwerk is bedoeld. Suzan maakt haar kunst van materiaal uit de buurt, uit de natuur of van recyclemateriaal.
We bedachten als naam voor het project Mei Makke: we maken het samen en het is een belevenis om dat te doen. En we wilden de gebruikers van het MFC verbinden, dus betrokken we ook de school voor een kunstwerk in de hal. Dat kunstwerk (titel: Vingerafdrukken) werd meegemaakt door de kinderen van de school.
De bedoeling van het project was dat mensen elkaar ontmoeten door iets te maken. Het gaat ook over hoe je anders kunt kijken naar alles wat er om ons heen is aan materialen die we kunnen gebruiken om iets moois van te maken.
Draadjes, heel veel draadjes...
In het voorjaar van 2022 kregen alle inwoners van Rottevalle een flyer met een zakje in de brievenbus. De vraag was om voor Mei Makke in dat zakje een draad te doen. We kregen van 243 adressen het zakje retour met daarin een draad en een ingevuld label. Met deze draadjes is het kunstwerk in de huiskamer gemaakt.
Voetstappen is een drieluik van wolvilt. Vilt maak je door dunne laagjes schapenwol te laten krimpen zodat het een lap wordt. Dat doe je door de wol met heet zeepwater te wrijven en rollen. De draadjes uit de huizen van Rottevalle zijn in deze wol meegekrompen. Voor de panelen links en rechts zijn ze in piepkleine stukjes geknipt. Voor het middelste paneel zijn ze in hun geheel vervilt. Alle draadjes hebben zo een plekje gekregen in het kunstwerk.
Voetstappen als symbool
We hebben voetafdrukken gemaakt van de jongste en de oudste inwoner van Rottevalle in april 2022. Deze afdrukken vind je terug in het drieluik van wol. Het paneel links stelt de afdruk voor van Idwer Pieter Hoekstra, geboren op 15 februari 2022. Het paneel rechts stelt de afdruk voor van Sjoukje Heida-De Vries, geboren op 25 december 1925. Voor het middelste paneel zijn de draden in hun geheel gebruikt.
Zo staat het drieluik voor een mensenleven en is het middelste paneel een symbool voor alle gebeurtenissen die je in je leven meemaakt, alle stappen die je zet in je leven.
Je kunt het drieluik ook zien als een dorpsbeeld, dan staat het middelste beeld symbool voor alle verbindingen tussen mensen in een dorp.
Lapjes, heel veel lapjes...
Voor het kunstwerk in de hal hebben we de ouders van de kinderen van It Werflân en andere inwoners gevraagd om groene lapjes in te leveren. Ze zijn door vrijwilligers tot twee grote kleden genaaid.
Om alle lapjes nog meer tot één geheel te maken, hebben ze een verfbad gehad van uienschillen. (En om deze schillen te verzamelen hebben we samen heel veel uien gebruikt om uiensoep te maken. Deze soep is uitgedeeld tijdens NL doet).
Op de wandkleden zie je zelfgemaakt papier met hand- en vingerafdrukken van alle kinderen die in juni 2022 in It Werflân op peuterspelen of op school zaten. Het papier is gemaakt van de zakjes waarin de draden zijn verzameld, door kinderen uit groep 7 en 8 tijdens workshops. De gele verf is gemaakt met voedselkleurstof.
Voetstappen en vingerafdrukken
De kunstwerken zijn ook bedoeld om met elkaar in gesprek te raken over onderwerpen die te maken hebben met ontmoeting, duurzaam leven, met elkaar wonen in een dorp. Hoeveel voetstappen van jou liggen er in Rottevalle? En hoe groot is je voetafdruk op de aarde? (de maat voor hoe duurzaam je leeft).
Wat maakt indruk op jou, welke indruk hoop jij achter te laten op anderen?
Bij Voetstappen hoort een boek. Deze ligt in de huiskamer van It Werflân. Voel je vrij om hierin te kijken en wat op te schrijven.
In dit boek vind je een pagina met vragen en onderwerpen die hierbij kunnen helpen. En je kunt natuurlijk samen de labels bekijken, namen lezen, bekenden zoeken en proberen de labeldraadjes terug te vinden in het kunstwerk!