Basaltaccu_medium

Duurzaam Dorp Ecodorp Boekel In VPRO Tegenlicht 7 februari

05 februari 2021

Komende zondag komt de basaltaccu die getest wordt bij Ecodorp Boekel bij VPRO Tegenlicht in een aflevering waarin diverse systemen van energieopslag getoond worden.


Nu duurzame energieopwekking volwassen is geworden, is opslag de grootste uitdaging van de energietransitie. Efficiënte en effectieve opslag is noodzakelijk om pieken en dalen in de opwekking van zon- en windenergie het hoofd te bieden. Daarmee wordt het netwerk ontlast dat niet is ontworpen op de grote pieken en dalen die we momenteel hebben. Overal ter wereld wordt gezocht naar oplossingen.


De CESAR Basaltaccu is een Brabantse uitvinding die voor het eerst in Ecodorp Boekel in een woonwijk uitgetest wordt. De energie van 600 zonnepanelen wordt als warmte opgeslagen in een grote bak met basalt (gestolde lava). Dankzij goed geïsoleerde muren van 1,5 meter dikte, blijft de zomerwarmte opgeslagen. De rest van het jaar worden de woningen verwarmd met de opgeslagen zomerwarmte.


In de documentaire wordt het hele opslagsysteem uitgelegd. Op de website van Duurzaamheidsnieuws vind je de aankondiging.


Woensdag 10 februari wordt een (online) Tegenlicht Meetup georganiseerd door Pakhuis de Zwijger waarin Ad Vlems van Ecodorp Boekel te gast zal zijn.


 

Contactpersoon:

Ad_2011_thumb

Ad Vlems

Namens organisatie / groep : Ecodorp Boekel

Bekijk profiel

Inhoudelijke Informatie

Wil je meer weten, kun je ook op de website van Ecodorp Boekel kijken.
www.ecodorpboekel.nl

 

Update

Heb je de uitzending gemist? Gelukkig kun je deze online terugkijken, hier is de link: www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2020-2021/de-race-om-de-super-batterij.html 

Ecodorp Boekel komt aan bod in het onderwerp ‘steen’, vanaf 25:30, maar kijk vooral de hele aflevering!