• Home
  • »
  • Uitgelicht
  • »
  • Dorpshuis De Hoeve scoort hoogste aantal punten met verduurzamingsplan

Dorpshuis De Hoeve scoort hoogste aantal punten met verduurzamingsplan

Van 18 september tot 5 oktober staat de subsidieregeling Ferduorsumjen Mienskipsgebouwen opnieuw open.
Een subsidie van de provincie Fryslân om maatschappelijk vastgoed te verduurzamen. Eerder dit jaar – 24 april tot 25 mei – maakte dorpshuis ’t Hokkien in De Hoeve gebruik van deze regeling. Het dorpshuis wist het hoogste aantal punten te halen. Ze kregen niet alleen het gevraagde subsidiebedrag, maar óók taart én een bezoek van toenmalig gedeputeerde Douwe Hoogland. Met de vraag hoe het dorpshuis de meeste punten wist binnen te slepen, reisden we af naar het zuiden van de provincie.

   


Het dorp De Hoeve ligt verscholen achter de bomen. Het dorpshuis – tien jaar geleden gebouwd – staat er goed bij. Naast het dorpshuis ligt een prachtig verzorgd multifunctioneel sportveld, waar korfbal en tennis op kan worden gespeeld. Uit de speeltuin, die even verderop ligt, klinken vrolijke kindergeluiden. Een vrijwilliger is druk bezig de net bezorgde boodschappen een plekje te geven. ‘Zonder vrijwilligers kom je nergens. Ik denk dat er geen enkele dorpsbewoner is die niks doet. Ieder doet zijn of haar ding’, vertelt Joan Horbeek enthousiast. Horbeek is penningmeester van het dorpshuis, maar zoals dat gaat in een klein dorp heeft hij meerdere petten op en zit hij in verschillende besturen.


Van ‘hokkien’ naar dorpshuis ’t Hokkien

Het dorpshuis ’t Hokkien staat er nog maar tien jaar, maar het dorpshuisbestuur heeft ambitieuze plannen. Het dorpshuis moet van het gas af en streeft naar nul op de meter in 2025. ‘De architect heeft tijdens de bouw al maatregelen genomen om het dorpshuis energiezuinig te maken. Neem bijvoorbeeld de overkapping. In de zomer beschermd die tegen te veel zon en in de winter vangen we juist zon op. Dat scheelt enorm’.

Het dorpshuis wil nu een volgende stap maken. Het begon tien jaar geleden allemaal met een houten ‘hokkien’. ‘Ooit begon het allemaal op het korfbalveld midden in het dorp. Op een paardenveld van Jan Krediet. De vereniging is later verhuisd naar de huidige plek van het dorpshuis. Het idee voor een dorpshuis kwam doordat we de houten accommodatie, letterlijk een houten ‘hokkien’, wilden moderniseren. De gemeente wilde alleen subsidie verstrekken als het gebouw voor het hele dorp zou worden, een dorpshuis dus. We hebben toen een inventarisatie gemaakt en een exploitatie opgezet en zijn aan de slag gegaan’.


Van het gas af

Net als bij veel andere dorpshuizen in Fryslân stegen de energieprijzen ook in De Hoeve. De energiekosten gingen drie keer over de kop. ‘We hebben in overleg met de gebruikers de energie-euro geïntroduceerd. Alle gebruikers moesten een extra euro betalen, om de hogere energiekosten te kunnen betalen’.
De energie-euro was een tijdelijke oplossing. Het dorpshuis wilde een structurele oplossing. ‘We moeten van het gas af. Hoe eerder, hoe beter. Dan hebben we die rekening óók niet meer. Dat doe je niet van vandaag op morgen. We zijn daarom begonnen met de grote energieslurpers’.

Sportstroom hielp het dorpshuisbestuur, dat bestaat uit twee leden van dorpsbelang, twee leden van de korfbalvereniging en een neutrale voorzitter, bij het vervangen van de verlichting op het sportveld. ‘Via Sportstroom kwamen we in contact met Minne Hovenga van Doarpswurk. Hij attendeerde ons op het Klimaat Ontzorgingsprogramma (Klimop). Het is allemaal begonnen met een energiescan die in maart klaar was’.

 

Lees meer via Doarpswurk

 


 

Tekst & foto’s: Hendrik Tamsma 

Voor