- Home
- » li>
- Uitgelicht
- » li>
- Eindpresentaties cursus moestuinieren op grotere schaal
Eindpresentaties cursus moestuinieren op grotere schaal
Na de kennismaking in mei en de online cursusbijeenkomsten zagen de cursisten elkaar weer ‘live’ in Sibrandabuorren voor de afsluitende bijeenkomst.
De dag begon met een bezoek aan CSA Permacultuur - tuinderij Ús Hôf. Na de lunch in de Sint-Maartenskerk gaven zeven cursisten een presentatie over hun plan voor een gemeenschappelijke moestuin. Hierbij viel op dat er al veel gerealiseerd is in korte tijd:
- In Hallum is er vanuit een werkgroep ‘Groene kerk’ het initiatief genomen voor een gemeenschappelijke Doarpstún voor en door dorpsbewoners.
Inmiddels is er al een stukje grond in gebruik genomen met groenten. Dit is de eerste stap uit het tuinplan. Er zijn plannen om samen te gaan werken met het lokale verzorgingshuis Offingaburg. - In Folsgare zijn er plannen voor een groene bufferzone tussen het dorp en bedrijventerrein De Hemmen 3. De initiatiefnemers hebben voor de locatie van een dorpstuin een voormalig boerenerf op het oog. Het wachten is nu op bodemonderzoek vanuit de gemeente.
- Aan de rand van Appelscha heeft een boerderijwinkel het initiatief genomen voor een gemeenschappelijke moestuin. Deze moestuin is inmiddels in gebruik genomen. Ook is er samenwerking met Bloeizone Appelscha. Maar dat is nog niet alles want er zijn meer plannen, zoals een vlindertuin en een schaftruime waarbij de Bloeizone betrokken is.
- In Oudebildtzijl (Ouwe-Syl in het Bildts) is er al een stuk land gevonden voor een dorpstuin.
Er zijn in Ouwe-Syl meerdere buren die de cursus eerder hebben gevolgd.
Ze zijn van plan om klein te beginnen, er is inmiddels al een klein stukje in gebruik. - De initiatiefnemers van de Buurttuin Sleat - Wikel hebben sterk ingezet op verschillende communicatie kanalen. Vanuit een oproep in de dorpskrant kwamen er 26 reacties.
Het plan is opgeknipt in fasen. Leuk om te vermelden is dat de planten afkomstig zijn uit een naburige dorpstuin in Warns, de Griene Poarte. In een korte tijd zijn ze van 26 naar 40 vrijwilligers gegaan.
Als afsluiting gaven cursusbegeleiders Michel en Bregje nog tips voor de cursisten.
Meer informatie over de initiatieven:
Doarpstún Hallum https://www.hallumonline.nl/actueel/565/doarpstun-hallum
Bloeizone Appelscha https://www.bloeizoneappelscha.nl/index.php/leefomgeving/moestuin
Buurttuin Sleat-Wikel https://buurttuinsleatwikel.blogspot.com/