• Home
  • »
  • Uitgelicht
  • »
  • EU PlattelandsParlement

EU PlattelandsParlement

Om de miljoenen plattelandsbewoners van Europa een stem te geven is er sinds 2013 iedere twee jaar een Europees PlattelandsParlement (European Rural Parliament).

De situatie van de 150 miljoen mensen op het platteland, verschilt wezenlijk van die van stadsbewoners. Er spelen op het platteland andere thema’s. Thema’s die grensoverstijgend zijn zoals krimp, vergrijzing, zorg, snel internet, leegkomend vastgoed, minder voorzieningen. Dit jaar vindt het European Rural Parliament plaats in Venhorst; kleine kern van de gemeente Boekel in Noord-Brabant. Van 18 tot 21 oktober 2017 komen in Venhorst zo’n 350 vertegenwoordigers van plattelandsgebieden uit 42 landen: bewoners, bestuurders en maatschappelijk betrokkenen. Een gelegenheid voor Venhorst en de bewoners uit buurgemeente Gemert-Bakel om Europa te tonen waar de kleine kernen voor staan: gastvrijheid en organisatiekracht!

Tijdens het driedaagse evenement zullen de deelnemers hard aan de slag gaan met een programma vol workshops, debatten en excursies. Het  European Rural Parliament 2017 wordt afgesloten met een manifest dat hele concrete punten zal bevatten die het welzijn en de belangen van plattelandsbewoners bevorderen. Het manifest is de grondslag voor projecten die Europabreed uitgevoerd worden.

Het Europees Plattelands Parlement wordt georganiseerd in opdracht van ERCA (European Rural Community Association), PREPARE, en ELARD (Overkoepeling Leader) door de LVKK en VKKNB, met ondersteuning van de gemeente Boekel, de provincie Noord-Brabant en het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Thema's op het programma zijn onze natuur, ons voedsel, en onze energie: Over wie we zijn, hoe we met elkaar verbonden zijn, en hoe we samen verder kunnen groeien. Daarbij is aandacht voor het platteland in een toenemende stedelijke omgeving, de relatie tussen stad en ommeland; de doe-democratie en participatiesamenleving, het platteland als kanshebber voor ondernemers en de aantrekkingskracht voor jongeren. Dit geldt ook voor technische innovatie, vervoer en mobiliteit. 

 


Bron tekst en afbeelding lvkk.nl