• Home
  • »
  • Uitgelicht
  • »
  • Friezen warmen op voor het Grote Straatberaad van Fryslân

Friezen warmen op voor het Grote Straatberaad van Fryslân

Bewoners van Friese straten kunnen  op zondagmiddag 23 augustus meewerken aan  de allereerste klimaatverklaring van Fryslân. Het interactieve straatberaad is een ongewone vergadering voor gewone mensen: voor doeners en denkers, of je nu veel weet of weinig. Wat zou er moeten gebeuren om de opwarming van de aarde tegen te gaan? Dichtbij of verder weg, wat kun je zelf en wat moet de overheid doen? En wie moet dat allemaal betalen? Wat vindt de gewone burger, daar gaat het om tijdens het Grote Straatberaad van Fryslân.

Hitte, droogte, verzilting, co2 uitstoot, enorme hoosbuien, de stijgende zeespiegel, het regent berichten over klimaatverandering. De aarde warmt op en daar maakt driekwart van de Nederlanders zich zorgen over. Daarom gaat Warming Up - een cultureel programma over het klimaat - dit najaar het land in om samen met gewone Nederlanders uit alle windstreken aan de slag te gaan met grote en kleine vragen die ons allemaal aangaan.

Straten in Friesland krijgen de kans om mee te doen met het Grote Straatberaad van Fryslân. Het wordt een middag met spel, discussie en ook een beetje feest. Met video’s, hulplijnen van bekende mensen en muziek van Broken Brass Ensemble. Een middag om met buurtgenoten in gesprek te gaan, te spelen, te discussiëren en samen een toekomstdroom vorm te geven: ‘The future we want’. Het format voor het straatberaad is bedacht door theatermaker Karlijn Benthem en is helemaal corona-proof. Leeuwarder Courant en LF2028 zijn de hoofdpartners. Aan het eind van de middag gaat gedeputeerde Sietske Poepjes bij de straten langs om in gesprek te gaan met de bewoners.

De komende maanden reist Het Grote Straatberaad langs Groningen, Nijmegen, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. De start is in Friesland.

Initiatiefnemer Matthea de Jong: “Je kunt het straatberaad zien als een kans om je stem te laten horen en in gesprek te gaan met je buren, een soort tussentijdse verkiezing maar dan niet door de overheid georganiseerd. We lezen dagelijks in de krant berichten over hoe het klimaat aan het veranderen is. Maar hoe gaan we daarmee om? En wat betekent dat? Hoe willen we verder? Wij zijn de eerste generatie die de effecten van klimaatverandering merkt. En de laatste generatie die er ook wat aan kan doen. De vragen waar we voor staan, zijn niet alleen voor de politiek of het bedrijfsleven. Het zijn vragen voor iedereen.”
Dat mensen in Friesland wel zijn te porren om van zich te laten horen, is te merken: ‘Voordat de wervingscampagne echt begon hebben al verschillende straten zich aangemeld. Dat geeft goede moed!’, aldus Matthea. Mensen uit heel Fryslân kunnen hun straat aanmelden via www.wearewarmingup.nl .


Een vraagstuk voor iedereen
Warming Up is een cultureel programma over het klimaat; filmmakers, fotografen,
kunstenaars en theatermakers startten op 6 juli met een rondreizende campagne die een dwarsdoorsnede van Nederland bevraagt over klimaatverandering. Via alle straatberaden wordt input verzameld voor de eerste bottom-up Klimaatverklaring van Nederland:#TheFutureWeWant. De uiteindelijke klimaatverklaring van de kiezer, wordt in het najaar aan het Kabinet gepresenteerd.

 


Bron: Persbericht Warming Up