• Home
  • »
  • Uitgelicht
  • »
  • Goed voorbeeld doet goed volgen bij de Duurzame Huizen Route

Goed voorbeeld doet goed volgen bij de Duurzame Huizen Route

Tonnie Doedee en 800 andere huiseigenaren delen hun ervaring met duurzaam wonen

Op zaterdag 4 en 11 november zijn er in heel Nederland duurzame huizen te bezoeken tijdens de opendeurdagen van de Nationale Duurzame Huizen Route. Huiseigenaren openen dan hun deuren en vertellen hoe zij hun huis duurzaam en energiezuinig hebben gemaakt. Eén van de huiseigenaren die zijn huis openstelt is Tonnie Doedee uit Schijndel (gemeente Meierijstad). Doedee heeft vorige week zijn huis aangemeld en is daarmee de 800ste deelnemer van de Duurzame Huizen Route. Een feestelijke gebeurtenis die de Nationale Duurzame Huizen Route graag wil markeren.
 

 

Wethouder Harry van Rooijen van gemeente Meierijstad verraste Tonnie en Patricia Doedee met een duurzame bos bloemen. Gemeente Meierijstad doet dit jaar voor het eerst mee met de Duurzame Huizen Route. “De Nationale Duurzame Huizen Route is een mooie manier om heel praktisch en snel vraag en kennis bij elkaar te brengen” vindt Wethouder van Rooijen. “We vinden het als gemeente een hele mooie manier dat inwoners elkaar op deze wijze op weg helpen en daar doen we graag aan mee”.  Van Rooijen hoopt dat veel mensen het voorbeeld van Tonnie zullen volgen en hun huis openstellen of bij anderen gaan kijken.

Er is altijd iets wat beter kan

Tonnie en Patricia wonen in een passiefhuis. “We zijn voor de bouw van ons huis op bezoek geweest bij verschillende passiefhuizen. Het is heel leerzaam. Je hoort waar anderen tegenaan zijn gelopen en daar hebben wij ons voordeel mee kunnen doen.” Het huis is inmiddels grotendeels af en Tonnie en Patricia wonen er prettig. “We willen graag met onze ervaring ook weer anderen op weg helpen zoals wij ook geholpen zijn. Er zijn ook dingen die wij nu achteraf anders zouden doen en dat kan voor mensen die aan het begin staan, hele nuttige informatie zijn.”

Nieuwste ontwikkelingen in praktijk

De kennis en ervaring van anderen zijn heel verrijkend voor huiseigenaren die zich nog volop aan het oriënteren zijn op energiebesparende maatregelen. Ook voor mensen die al stappen genomen hebben, is het blijvend interessant. Ieder jaar komen er 150 tot 200 nieuwe woningen bij op de Duurzame Huizen Route. Bij deze woningen zijn vaak de nieuwste ontwikkelingen te zien. Mensen die een aantal maatregelen hebben genomen, maken graag van de gelegenheid gebruik om de nieuwe technieken te bekijken en ervaringen te horen voordat ze overgaan het nemen van een volgende duurzame maatregel.

Op naar 1.000 duurzame verhalen

De Nationale Duurzame Huizen Route viert dit jaar haar eerste lustrum en hoopt door te groeien naar 1.000 duurzame huizen. Dagelijks worden er woningen aangemeld. Iedereen die meer wil weten over duurzaam bouwen en wonen is van harte welkom op zaterdag 4 en 11 november in een duurzaam huis. Het bezoeken van een woning is gratis. Inschrijven bij een woning is verplicht en kan via de website, daar zijn ook de openingstijden te zien. Het aantal plaatsen per woning verschilt en wordt door de woningeigenaar bepaald, dus vol is vol.

Naast de openstelling is er ook een digitale huizenroute. Via de website www.duurzamehuizenroute.nl is het mogelijk vragen te stellen aan huiseigenaren waardoor de kennis en ervaringen het hele jaar door beschikbaar zijn. Huiseigenaren die graag hun kennis delen, maar op zaterdag 4 en 11 november niet in de gelegenheid zijn hun woning open te stellen, kunnen op deze manier toch laten zien wat ze gedaan hebben.

Organisatie

De Nationale Duurzame Huizen Route wordt jaarlijks georganiseerd door initiatiefnemer Majada en mede mogelijk gemaakt door een groot aantal Nederlandse gemeenten en provincies.

 


Persbericht en afbeeldingen: Nationale Duurzame Huizenroute