• Home
  • »
  • Uitgelicht
  • »
  • Terugblik: Akkrum-Nes bloeit

Terugblik: Akkrum-Nes bloeit

Op zondag 12 mei scheen de zon volop in Akkrum, terwijl wethouder Gerrie Rozema voor een grote menigte Akkrum-Nes Bloeit opende. De wethouder liet de grote bloem tot bloei komen. Voorzichtig verkenden de inwoners de Bloeiweek op de gezondheidsmarkt en tijdens de familiefietstocht op deze Moederdag. Dit leidde tot een groeiende belangstelling en deelname aan de meer dan 30 activiteiten gedurende de week. Alle activiteiten vielen binnen de thema’s gezondheid, klimaat, bewegen, lokaal en biodiversiteit. Akkrum had de eerste Bloeiweek deze zomer in de serie van zes Friese Bloeiweken. Een betere start van deze serie was bijna niet mogelijk.

Maandag begon met zwemmen in buitenwater. Om 7 uur ‘s ochtends sprongen 32 deelnemers in de kolk bij het spoor. Elke dag namen steeds meer mensen deel, met als hoogtepunt vrijdagochtend, toen bijna 60 deelnemers het rondje in de kolk volbrachten.

De activiteiten varieerden dagelijks sterk, van filmvertoningen tot dikke banden (kinder)races; van blotevoetenpaden tot de Griene Kuier; van sterrenkijken tot een groot zangkoor; van breedtesporten tot wandeltochten; van ondernemersontbijten tot basisschoolkinderen die zich uitleefden… Te veel om alles op te noemen. De grote winst van de Bloeiweek in Akkrum was de massale deelname aan de activiteiten en de vele nieuwe ontmoetingen. Het dorp straalde een week lang door positiviteit.

  

Dankzij de financiële bijdrage van de gemeente Heerenveen konden drie projecten worden gesteund waarvoor gespaard werd. Elke deelname aan een activiteit leverde een houten munt op, bestemd voor een zelf uit te kiezen favoriete project: fruitbomen, een groen schoolplein of een watertappunt. Dat er uiteindelijk ongeveer 1600 munten werden ingeleverd, toont de hoge betrokkenheid van de inwoners. Het mooie weer deze week was een prachtige bijkomstigheid.

De afsluiting was kippenvel: zaterdagmiddag om 16.00 uur kwamen ongeveer 130 gouden keeltjes bijeen voor samenzang. Het lied “One Day”, gezongen onder leiding van het popkoor, was onvergetelijk. Akkrum herhaalt de Bloeiweek in 2025 en streeft naar verbetering. Dit werd onder luid applaus aangekondigd door Bloeiweek-voorzitter Gerda van Lingen.

 

Tekst: Fryslân Bloeit Fotografie: Niels Remigius | Motion Fuse