- Home
- » li>
- Organisaties
- » li>
- Energiewerkplaats Fryslân
Energiewerkplaats Fryslân

Raad en daad voor lokale energie initiatieven
Er gebeurt niets zonder initiatiefnemers! Er is een groeiend aantal initiatieven in Friese dorpen en wijken gericht op energiebesparing, in- en verkoop van duurzame energie, het starten van een eigen energiecoöperatie of bijvoorbeeld het gezamenlijk inkopen van zonnepanelen.
Doarpswurk, de Friese Milieu Federatie en en Ús Koöperaasje werken vergaand samen bij het ondersteunen van initiatiefnemers en werkgroepen uit dorpen en wijken. Het uitgangspunt hierbij is dat het gaat om initiatieven die gericht zijn op het ontwikkelen van een duurzame samenleving op lokaal niveau.
- Vinden van antwoorden op inhoudelijke en organisatorische vragen, zoals: Hoe koop ik gezamenlijk zonnepanelen in?, Hoe kan ik gebruik maken van het verlaagd belastingtarief als energiecoöperatie?, Hoe start ik een initiatief?, Hoe krijg ik meer mensen betrokken bij het initiatief?
- (laten) uitvoeren van haalbaarheidsonderzoeken. We ondersteunen bij het (op)stellen van de juiste onderzoeksvragen en leggen de verbinding tussen de initiatieven relevante marktpartijen
- Opstellen van project- en businessplannen
- Zoeken naar (co)-financieringsbronnen voor zowel de voorbereiding als de realisatie van concrete uitvoeringsprojecten en ook voor de benodigde ‘hardware’ voor de opstart en het voortbestaan van het initiatief
- Vinden van en samenwerken met stakeholders zoals gemeente, kennis instellingen, provincie, marktpartijen
- Samenwerken met de stakeholders
Wij helpen jullie graag en komen langs voor specifieke vragen!
Meer weten?
Doarpswurk
0566-625011
energiewerkplaats@netwerkduurzamedorpen.nl
Friese Milieu Federatie
058-7600760
energiewerkplaats@friesemilieufederatie.nl
Initiatieven
Bekijk hier alle initiatieven onder het thema Energie & Klimaat op Netwerk Duurzame Dorpen.
Kijk voor alle informatie op energiewerkplaats.frl
Eigen projectpagina Energiewerkplaats Fryslân
Vanwege het grote succes van dit project hebben we de energiewerkplaats een eigen plek gegeven.
Op deze website is de meest recente informatie en ondersteuningsaanbod te vinden.
Deze splinternieuwe website is vanaf nu te zien via www.energiewerkplaats.frl
Ondersteuningsaanbod
Ondersteuningsaanbod

Lokale Energiebedrijven
Middels een lokaal energiebedrijf kunnen dorpen voordeel creeren te gunste van het eigen dorp. Er bestaan meerdere voorbeelden in Nederland en eigen provincie. Samen zoeken we naar de vorm die het meeste voordeel voor dorpsgemeenschappen oplevert. Dit doen we samen met de Ús Koöperaasje. Ús Koöperaasje is een Fries energiebedrijf dat inzet op duurzame energie uit eigen provincie en het versterken van dorpsgemeenschappen.
Hoe start ik een lokaal energie bedrijf?
In het document...

Energieloket Ús Koöperaasje
Vanaf september heeft Ús Koöperaasje voor haar leden en nieuwe initiatieven, die ondersteuning behoeven bij hun opwekprojecten, een speciaal (Postcoderoos) loket ingericht. De uitvoering van dit loket, waar men gratis algemene voorlichting kan krijgen over opwekprojecten en energiecoöperaties, zal namens Ús Koöperaasje tezamen met ECoop ingevuld worden.
Nieuw informatieloket
Voor bestaande en nieuwe initiatieven heeft Ús Koöperaasje een informatieloket geopend waar algemene voorlichting verkrijgbaar is over opwekprojecten. Dit loket heeft een eigen...

Zonnestroom in Dorpen
Veelal zijn gezamenlijke initiatieven van dorpsbewoners een groot succes. Zo liggen in het Dorp Reduzum al meer dan 1000 zonnepanelen. Er zijn ook kansen om samen met de Ús Koöperaasje projecten te ontwikkelen waaraan dorpen kunnen deelnemen. Wederom zoeken de dorpen samen naar de beste vorm.
Met elkaar zonnepanelen inkopen is slim en leuk: je bespaart inkoop kosten en het levert nieuwe contacten op in je dorp. Andere dorpen gingen je voor, zoals Oenkerk. Wellicht helpen je deze twee documenten hiernaast verder?
Betrokken organisaties:
Ús Koöperaasje
Friese Milieu...
Lees meer
Info en tools over energiebesparing
Waarom energie besparen?
De energiekosten van een gemiddeld huishouden bedragen ruim 2.200 euro per jaar. Minder gas en elektriciteit verbruiken betekent direct geld besparen.
Zeker voor huishoudens met een laag inkomen zijn de energielasten vaak een grote kostenpost.
Een slecht geïsoleerd huis gebruikt per jaar zo’n 2.200 m3 aan gas, terwijl een goed geïsoleerd huis maar 700 m3 nodig heeft! Dat scheelt per jaar veel geld.
Veel oudere woningen zijn maar deels of matig geïsoleerd, en zouden een spouwmuur- of vloerisolatie...

Buurkracht
Je hebt mogelijk al van ons gehoord, wij - Michel en Sicco - zijn de buurtbegeleiders van Buurkracht in Fryslân. In andere provincies is Buurkracht al langer actief, maar wij zijn vanaf dit jaar officieel in Fryslân van start gegaan!
Wat doet Buurkracht?
Buurkracht brengt mensen en wensen in een buurt bij elkaar om samen aan de slag te gaan met energiebesparing en zelf opwekken. Samen met buurtgenoten lukt het vaak wel. Bovendien levert het financieel voordeel op door bijvoorbeeld gezamenlijk zonnepanelen in te kopen, te isoleren of nieuwe CV-ketels aan...
Lees meer