- Home
- » li>
- Projecten
- » li>
- Kringlopenwerkplaats Fryslân
Kringlopenwerkplaats Fryslân
Update januari 2024: Deze Werkplaats is niet meer actief
Onze behoefte aan grondstoffen blijft maar stijgen terwijl de aarde niet ongelimiteerd grondstoffen kan leveren. We moeten dus slimmer met onze grondstofkringlopen omgaan. Deze werkplaats gaat over manieren waarop je als dorp hieraan kunt bijdragen.
De coördinator van deze themagroep is Lucie Gelderblom
Initiatieven van deze site
Ondersteuningsaanbod
Ho! Net yn ‘e Kliko! – campagne voor beter afval scheiden
We gooien wat weg met z’n allen! Steeds meer afvalsoorten zamelen we apart in om de grondstoffen opnieuw te kunnen gebruiken. De meesten van ons doen hun best maar afval scheiden is zo onderhand behoorlijk ingewikkeld geworden. En, eerlijk is eerlijk, niet iedereen is even fanatiek.
Uit onderzoek blijkt dat er nog veel winst te behalen valt. Via onze restafvalcontainers belanden nog veel herbruikbare materialen in de verbrandingsoven. Dat kan anders, dachten vier dorpen in 2013. Zij ontwikkelden deze afvalcampagne om met het hele dorp het afval beter te gaan scheiden.
Lees meer over...
Samen inkopen – minder verpakkingen en gratis bijwerkingen
Je hoeft maar in je eigen afvalbak te kijken om je te realiseren: wat een idiote hoeveelheid verpakkingen zit er om onze dagelijkse boodschappen!
Stel dat je dat zat bent en met een groepje gelijkgestemden grootverpakkingen gaat inkopen. Zou dat een goede manier zijn om jouw hoeveelheid verpakkingsafval terug te dringen?
In Heeg probeerden ze het uit. Ze kochten een jaar lang producten in grootverpakkingen en iedereen kwam met eigen zakjes en bakjes zijn bestelling ophalen. De resultaten werden opgetekend in vrolijke A4-tjes met tips, te gebruiken door iedereen die ook minder...
Lees meerProject Delende dorpen – met minder spullen meer plezier
Je zou het misschien niet denken maar ‘spullen’ staan op de eerste plaats als het gaat om de milieubelasting van ons dagelijks leven. Met delen, doorgeven, repareren, hergebruiken, niet-verspillen en minder kopen van spullen en materialen valt veel milieuwinst te behalen. Daarnaast is het natuurlijk goed voor je portemonnee en levert het leuke contacten op.
Je kunt veel meer dingen delen dan je in eerste instantie denkt.
In het project Delende Dorpen is een groot aantal voorbeelden op rij gezet.
Expeditie Grutsk en Grien – samen bewust duurzaam
Denken in grondstofkringlopen, makkelijker gezegd dan gedaan. Voor veel mensen is dit erg abstract en een ver-van-mijn-bed-show. In 2018 startte Expeditie Grutsk en Grien om het kringloopverhaal op een leuke manier aan een breed publiek te vertellen.
Belangrijk onderdeel van de expeditie was een duurzaamheidsfestival in het Rasterhoffpark te Sneek, boven op een voormalige vuilstortplaats. Met allerlei alledaagse voorbeelden inspireerde het festival de bezoekers in een vrolijke en ontspannen sfeer om zelf ook aan de slag te gaan, individueel maar nog beter en leuker: samen.
Op...
Lees meer